Movies that Matter in Focus

Movies that Matter in Focus

Movies that Matter organiseert elk jaar een festival met spraakmakende films over mensenrechten. Van 24 maart t/m 1 april 2023 viert het festival haar 15-jarig jubileum. Op satellietlocaties door het hele land, waaronder Focus Filmtheater Arnhem, zijn actuele en ontroerende films te zien. Op zondag 26 maart vertoont Focus vanaf 13:30 uur drie films met een verdiepend programma met gasten en Q&A’s. De films kunnen afzonderlijk bekeken worden. Ontmoet wetenschappers, filmmakers en ervaringsdeskundigen en praat mee!

13:30 uur: Die Middag + muzikale opening door *Keivan Habibi.
Roya is een afgewezen asielzoeker uit Iran. Om te voorkomen dat ze wordt teruggestuurd wendt ze zich tot Nassim, die vluchtelingen helpt. Maar Nassims deur blijft gesloten. Achter de gesloten deur staat een man, ook afkomstig uit Iran, en er ontwikkelt zich een gesprek over dromen, vrijheid en pijnlijke herinneringen… *Musicus Keivan Habibi vluchtte in 2018 naar Nederland vanuit Koerdistan, Iran. In Koerdistan speelde hij viool bij het Koerdistan Philarmonisch Orkest. Naast viool speelt hij ook saz, diwan en tempura. Hij speelt en zingt in verschillende bands en is muziekdocent.

15:30 uur: How to Blow up a Pipeline + nagesprek met *Prof. Dr. Ronald Tinnevelt van de Radboud Universiteit.
Actuele thriller van Daniel Goldhaber die deels een heistfilm is, maar ook een radicale verkenning van de klimaatcrisis. Een groep jonge milieuactivisten voert een gewaagde missie uit om een oliepijpleiding te saboteren. Gebaseerd op het controversiële boek van Andreas Malm.
*Prof. Dr. Ronald Tinnevelt is hoogleraar bij de vaksectie rechtsfilosofie. Hij verricht onderzoek naar de weerbaarheid van de democratische rechtsstaat en de idee van mondiale rechtvaardigheid.

19:30 uur: De Kleinkinderen van de Oost + zaalgesprek met makers *Daan van Citters en Joenoes Polnaija.
Daan van Citters en Joenoes Polnaija volgen in deze docu de voetsporen van hun grootvaders, die in Indonesië vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Daans grootvader als vrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Deze moedige reis dwingt hen om zichzelf een aantal moeilijke vragen te stellen over schuld, schaamte en geschiedenis… *Daan van Citters en Joenoes Polnaija zijn aanwezig voor een zaalgesprek na afloop. Zij ontmoetten elkaar op de set van de speelfilm de Oost en ontdekten dat hun grootvaders beiden vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Dit inspireerde hen tot het maken van deze documentaire.

Movies that Matter

Movies that Matter is een landelijk film & debatprogramma, waar een flink aantal Nederlandse filmtheaters aan deelnemen. Maandelijks wordt een film met een mensenrechtenthema vertoond waarbij lokaal een verdiepingsprogramma bij wordt georganiseerd. Focus Filmtheater Arnhem en Movies That Matter werken al vele jaren samen om deze reeks inhoud te geven. Dat heeft al veel memorabele, interessante en ontroerende bijeenkomsten opgeleverd, met films over onderwerpen als euthanasie, persvrijheid, mensenhandel, kindbruiden, het Midden-Oosten, de oorlog in Syrië en homorechten.

Links
Meer info en tickets: https://www.focusarnhem.nl/special/movies-that-matter-satellietfestival/

Meer Arnhem nieuws

Maarten