Jeugddetentie en werkstraffen voor fatale mishandeling 73-jarige Jan Kruitwagen

Jeugddetentie en werkstraffen voor fatale mishandeling 73-jarige Jan Kruitwagen

De rechtbank in Arnhem heeft gisteren werkstraffen en celstraffen tot twaalf maanden in jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk, opgelegd aan vijf jongeren die betrokken zijn geweest bij de fatale mishandeling van de 73-jarige Jan Kruitwagen. Uiteindelijk is het slachtoffer om het leven gekomen.

De enige meerderjarige van de stel daders heeft twaalf maanden jeugddetentie te horen gekregen. De voorzitter van de rechtbank wees erop dat hij de daad samen met een groep minderjarigen heeft gepleegd en hijzelf nog maar kort achttien jaar oud was. De advocaat van een van de meerderjarige noemt de zes maanden onvoorwaardelijk “een forse straf” en denkt na over hoger beroep.

Werkstraffen

De overige jongeren hebben geluk en mogen voor de fatale mishandeling tot 200 uur papierprikken en ze krijgen een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen. De rechtbank neemt het ze kwalijk dat ze “voor eigen rechter hebben gespeeld”. Ook moeten ze affectieschade aan de familie van Jan Kruitwagen betalen.

Geen intenties heeft gehad

Jan Kruitwagen werd op 28 oktober vorig jaar in de stad aangevallen nadat hij online een seksafspraak met een minderjarige had gemaakt. De officier van justitie gaf aan dat uit onderzoek niet is gebleken dat hij eerder de intenties heeft gehad om af te spreken. “Hij was geen monster op wie moest worden gejaagd.” laat het OM weten.

Een van de verdachten heeft beelden gemaakt van het voorval. Hierop is te zien hoe de groep achter het slachtoffer, die even later op de grond valt, aan rent. Drie van de jongens zouden hebben getrapt en geslagen, de oudste van het stel schopte Kruitwagen tegen het hoofd. Het slachtoffer overleed aan een fatale hersenbloeding.

Meerdere ‘pedojachten’

In het politieonderzoek naar de dood van de man is ontdekt dat de groep daders meerdere van deze pedojachten heeft uitgevoerd. In totaal zijn er tien verdachten aangehouden voor tien geweldsincidenten, die zich allemaal in oktober vorig jaar hebben afgespeeld. Twee minderjarige leden van deze groep zijn bij eerdere mishandelingen betrokken zijn geweest. Ze hebben een werkstraf gekregen. Een derde is al eerder vrijgesproken en de zaak tegen de twee laatste verdachten moeten nog wachten. Dit komt door de nog ontbrekende rapportages.

Meer Arnhem nieuws

Maarten