Introdans verrast publiek met meeslepend Bach

Introdans verrast publiek met meeslepend Bach

Een sprankelende, verbindende en verstillende dansvoorstelling Bach van Introdans, geïnspireerd op het imposante oeuvre van de gelijknamige en wereldberoemde componist. De drie choreografen Andonis Foniadakis, Sidi Larbi Cherkaoui en Manuel Vignoulle zorgen ieder op hun eigen wijze voor een unieke vertaling van Bach’s werk op de dansvloer. Het resultaat is verrassend: speels, golvend, meditatief, maar ook vol energie en verlangen. Op 3 maart 2023 staat de première gepland in Stadsschouwburg Nijmegen. Voor Introdans is het de derde grote productie dit seizoen die loopt t/m 20 mei 2023. De eerste tournee Aqua, met 13.000 bezoekers, was al een groot succes en is opgevolgd door de familievoorstelling Carmen.maquia, die nu te zien is in de theaters (t/m 17 februari 2023). 

Selon désir is een wervelwind van energie en verlangen, gezet op de openingskoren van zowel de Mattheus- als de Johannespassie van Bach. Het is de tweede keer dat Introdans met choreograaf Andonis Foniadakis samenwerkt. “Het is ongelofelijk wat Foniadakis met de dansers doet,” aldus artistiek directeur Roel Voorintholt. “Hij vraagt het uiterste van hen, laat echt elke vezel bewegen. Zijn werk laat niemand onberoerd.”  Dat choreografie en muziek ideale (dans)partners zijn, is bekend. In het speelse Corpus Bach tilt de Vlaams-Marokkaanse dansmaker Sidi Larbi Cherkaoui dit partnerschap naar een hoger plan samen met choreograaf Nicolas Vladyslav. Iedere noot die de cellist Detmar Leertouwer, live op het podium, speelt komt terug in de golvende lichamen van de dansers, van hun tenen tot aan hun vingertoppen.   
Choreograaf Manuel Vignoulle maakt een nieuw werk met de dansers van Introdans (ANIMA) dat gaat over een persoonlijke reis: die naar je ware zelf. “We beginnen aan de buitenkant,” vertelt Vignoulle, ‘de oppervlakkige façade. Daarna reizen we steeds verder naar binnen, tot alle buitenlagen zijn afgepeld en we uitkomen bij de essentie, bij de ziel.” “Manuel maakt dans met weinig franje,” aldus Roel Voorintholt. “Het is clean, rustig, meditatief, zonder extra’s die er eigenlijk niet toe doen.

Dansfilm

Speciaal voor deze productie maakten Introdans-dansers Jurriën Schobben en Alberto Villanueva Rodríguez, een dansfilm, uiteraard ook geïnspireerd op het leven van Johann Sebastian Bach. De film is het vierde onderdeel van het programma en Jurriën en Alberto tonen hierin het verhaal van Bach op een eigentijdse en abstracte manier, in een eigen choreografie, aan de hand van drie aspecten uit het leven van de componist; discipline, eigenwijsheid en gevangenschap. “De hoge kwaliteit van de film doet niet onder voor de live choreografieën in de rest van de voorstelling en we creëren iets nieuws dat op het toneel niet mogelijk is,” vertelt Jurriën Schobben. “We vertalen Bach op een moderne manier, door middel van aangepaste muziek en met licht- en filmtechnieken, zodat we hiermee een jonger, vaak visueel ingesteld, publiek aantrekken,” aldus Jurrien Schobben.  

Volle theaters seizoen 2022/2023

“Dat Bach wederom een unieke voorstelling is in onze programmering, de derde op rij dit seizoen na Aqua en Carmen.maquia, hebben we wederom te danken aan de samenwerking met toonaangevende choreografen zoals Sidi Larbi Cherkaoui,” zegt Roel Voorintholt. “Deze samenwerkingen zijn voor ons cruciaal om te kunnen blijven vernieuwen en verrassen met onze producties. Sidi Larbi Cherkaoui maakt werk voor zeer veel toonaangevende gezelschappen, maar er is geen gezelschap in de wereld buiten Introdans met zoveel stukken van hem en daar zijn we best trots op,” aldus Roel Voorintholt. “We zijn bovendien heel blij dat het publiek deze producties zo goed weet te waarderen en ook dit seizoen weer in groten getale naar onze voorstellingen komt kijken, die we elke keer met ontzettend veel passie en enthousiasme maken. Want een dansvoorstelling van Introdans spreekt tot de verbeelding en is er voor iedereen, van jong tot oud, voor bestaand en nieuw publiek.” 

Meer Arnhem nieuws

Maarten