Het Feestaardvarken gaat in winterslaap

Het Feestaardvarken gaat in winterslaap

In de avond en nacht van 11 op 12 juni 2021 verhuist het Feestaardvarken van het Bartokpark in het centrum van Arnhem naar een onderhoudslocatie in Burgers’ Zoo. Het reusachtige kunstwerk van Florentijn Hofman is van meet af aan een tijdelijk project geweest ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum van het Arnhemse dierenpark in 2013. Groot onderhoud van het kunstwerk is inmiddels noodzakelijk vanwege slijtage, schade en reparaties in de afgelopen jaren.

Dankzij een hoffelijk gebaar van projectontwikkelaar Synchroon mocht het Feestaardvarken in 2013 tijdelijk zijn intrek nemen in het Bartokpark, waar het kunstwerk mede vanwege zijn prikkelende reusachtige formaat en centrale ligging al snel door de Arnhemmers in het hart werd gesloten. Synchroon had de grond van het Bartokpark eerder reeds aangekocht als bouwplot en stelde deze grond voor tijdelijk gebruik belangeloos ter beschikking. 

Het Feestaardvarken gaat in winterslaap

Door het intensieve gebruik van het kunstwerk en de invloed van weer en wind gaat de kwaliteit van het kunstwerk momenteel helaas echter achteruit. Om ongelukken te voorkomen in de toekomst, is groot onderhoud noodzakelijk. In overleg met Gemeente Arnhem, Florentijn Hofman en Burgers’ Zoo is besloten om het kunstwerk te demonteren en naar een werkplaats te verplaatsen. Hier wordt het Feestaardvarken aan een grondige inspectie onderworpen en een plan voor groot onderhoud opgesteld.

Planning demontage en verplaatsing

Hetzelfde team dat het Feestaardvarken heeft opgebouwd, gaat nu ook de demontage verzorgen. Vanaf maandag 31 mei 2021 (week 22) starten de voorbereidingen, in de week van maandag 7 juni 2021 (week 23) vindt overdag de demontage plaats en in de avond en nacht van 11 op 12 juni staat het transport richting Burgers’ Zoo gepland. De route is inmiddels bekend en delen van wegen worden kortdurend afgezet voor dit exceptionele transport. Uiteraard wordt gepoogd de overlast tot een minimum te beperken.

Zoektocht naar een nieuwe locatie

In overleg met Florentijn Hofman en Gemeente Arnhem gaat Burgers’ Zoo op zoek naar een nieuwe geschikte locatie. Het is de bedoeling dat het Feestaardvarken een tweede leven krijgt dat minstens zo leuk is als zijn eerste leven. De zoektocht wordt gestart naar een nieuwe plek waar het Feestaardvarken een nieuw en ander verhaal kan vertellen en een nieuwe betekenis voor Arnhemmers kan krijgen. 

Meer Arnhem nieuws

Maarten