Fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ in Arnhem

Fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ in Arnhem

De periode dat langer donker is, is weer aangebroken. Het is daarom extra belangrijk dat fietsers ’s ochtends en ’s avonds goed zichtbaar zijn in het verkeer. De gemeente wil dat jongeren zich bewust zijn van het belang van goede fietsverlichting. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘AAN in het donker’ onze gemeente op vrijdag 10 november bij de kruising Eldenseweg/Grote Griet/Gelderse Rooslaan.


Iedereen weet dat fietsen mét licht veel veiliger is dan fietsen zonder licht. Het is zelfs zo dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een fietsongeval met bijna 20 procent afneemt bij werkende voor- en achter verlichting. Steeds meer fietsers hebben goed werkende verlichting, maar onder de jongeren is hier nog een slag in te slaan. Van de 12- tot en 24-jarigen heeft namelijk zo’n 37 procent nog geen goed werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel licht op hun fiets, maar vergeten dit aan te zetten. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben meestal geen werkende verlichting, repareren dit niet en nemen ook geen vervangende lampjes mee.

Waarom juist nu?

Nu het eerder donker wordt en langer donker blijft, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan goed werkende fietsverlichting. Zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Met deze campagne stimuleren we jongeren eraan om hun fietsverlichting op orde te hebben. Zodat zij én anderen veilig thuiskomen.
De campagne wordt georganiseerd in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en in samenwerking met verschillende gemeenten en onderwijsinstellingen. De campagne loopt tot begin januari 2024. Ook social media wordt ingezet om de boodschap te verspreiden. Deel je bericht met #aaninhetdonker en volg de campagne op Instagram via aan.in.het.donker.

Meer Arnhem nieuws

Maarten