Diorama Airborne Museum is hersteld

Diorama Airborne Museum is hersteld

Het Hoofdkwartier Diorama, onderdeel van de museumpresentatie sinds 1978, is toekomstbestendig gemaakt. Meer dan 200 collectiestukken zijn gereinigd, geconserveerd en waar nodig gerestaureerd. Een spannende en tijdrovende operatie! Het herstelde diorama is vanaf heden weer te zien in het Airborne Museum.

Op 18 september 1944 werd Villa Hartenstein het hoofdkwartier van de Britse 1st Airborne Division. De villa werd het zenuwcentrum van de Britse verdediging van een steeds kleiner wordend gebied in en rondom Oosterbeek. In de eerste dagen van de strijd werden vooral de begane grond en eerste verdieping gebruikt maar naarmate de beschietingen toenamen, verhuisden de Britse troepen naar de kelder. Hier werd de commandopost van de divisie ingericht van waaruit generaal-majoor R.E. Urquhart en zijn staf de Britse en Poolse troepen aanstuurden.

In deze kelder vind je het Hoofdkwartier Diorama, dat sinds 1978 onafgebroken onderdeel is geweest van de museumpresentatie. Het diorama toont generaal-majoor Roy Urquhart en zijn staf in de commandopost. In 1978 is het diorama geopend door generaal-majoor Urquhart (1901-1988) zelf. In de loop van de jaren is dit erfgoed kwetsbaar geworden. Om ook in de toekomst museumbezoekers dit diorama te kunnen blijven tonen was uitgebreid onderhoud nodig. De collectiestukken zijn nu vakkundig gereinigd, geconserveerd en waar nodig gerestaureerd.

Airborne Museum

De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem.

Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse soldaten en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen. 

Meer Arnhem nieuws

Maarten