Burgers’ Zoo sluit 2022 tevreden af

Burgers’ Zoo sluit 2022 tevreden af

Koninklijke Burgers’ Zoo kijkt tevreden terug op het jaar 2022. Na een valse start – nog in lockdown tot en met dinsdag 25 januari 2022 – en een voor dierentuinbezoek erg warme zomer mocht het Arnhemse dierenpark in totaal 951.246 bezoekers verwelkomen. Het vijfjarig jubileum van de Mangrove, de kennismaking voor de schermen met een Sri Lanka pantertje en een breedlipneushoorntje, de opening van het volledig vernieuwde Bush Restaurant en de realisatie van een gemengd verblijf voor Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens, zwartstaartprairiehonden en halsbandpekari’s vormen enkele hoogtepunten van 2022.

Via Stichting Burgers’ Zoo Conservation ondersteunt Burgers’ Zoo op actieve wijze natuurbehoudsprojecten verspreid over de hele wereld. Daarnaast treedt Burgers’ Zoo sinds de oprichting van Stichting Future For Nature in 2008 op als één van de hoofdsponsors van deze internationaal gerenommeerde natuurbehoudsprijs die jaarlijks in Arnhem aan drie talentvolle jonge natuurbeschermers wordt uitgereikt. Eregasten bij de prijsuitreiking van de Future For Nature Awards 2022 waren Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Razan Al Mubarak, president van IUCN. Al meer dan dertig jaar beschermt Burgers’ Zoo samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama bovendien een natuurgebied van ruim 400 vierkante kilometer in het Midden-Amerikaanse land Belize. 

Educatie

Burgers’ Zoo heeft in 2022 maar liefst 212 educatieve vrijwilligers die intern zijn opgeleid tot dierentuingidsen. Rond de jaarwisseling leggen 22 van hen als nieuwe cursisten het theorie-eindexamen af om daarna in de Mangrove aan de slag te kunnen. Alleen al in 2022 is er meer dan 5000 uur aan mondelinge educatie gegeven aan bezoekers van Burgers’ Zoo en zijn er tevens meer dan 1000 rondleidingen gegeven. 111 keer heeft een gids voor een educatief programma een basisschool bezocht en meer dan 100 kinderen volgen maandelijks een programma met gidsen in verschillende Kinderclubs. 

Onderzoek

In Burgers’ Ocean heeft weer veel onderzoek plaatsgevonden. Onder meer is er gekeken naar de nutriëntenhuishouding in het koraalrif en is er een overzicht opgesteld van koraalparasieten. Daarnaast is er in samenwerking met de Delftse start-up Reefy onderzoek gedaan naar de beste manieren om koraalriffen op duurzame wijze te herstellen. Dit onderzoek draagt bij aan beter management in publieksaquaria, maar zeker ook aan betere bescherming van kwetsbare koralen in de natuur. Fundamenteel onderzoek aan de mensapen over het thema ‘body self awareness’ door de Universiteit Utrecht gaf interessante inzichten in de leefwereld van gorilla’s en chimpansees én was voor de apen een afwisselende verrijking. De Citizen Science-groep van Burgers’ Zoo heeft onder meer gedragsonderzoek aan zeekoeien verricht en de nieuwe bewoners (Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens en zwartstaartprairiehonden) in een gemengd verblijf gemonitord. 

Recreatie

Het evenement Ocean Bricks van 23 april tot en met 21 juni 2022 werd goed ontvangen en druk bezocht. Het Bush Restaurant is in enkele maanden tijd volledig verbouwd. In het nieuwe Bush Restaurant ontdekken gasten dagvers bereide Aziatische streetfood-gerechten. In de Desert is het voormalige dikhoornschapenverblijf ingrijpend verbouwd tot een gemengd verblijf voor Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens, zwartstaartprairiehonden en halsbandpekari’s. Tot slot is in de Bush is een innovatief vormgegeven verblijf voor bladsnijdermieren geopend dat hoge waardering oogst van de bezoekers. 

Meer Arnhem nieuws

Maarten