Burgemeester sluit woning Spoorwegstraat

Burgemeester sluit woning Spoorwegstraat

Burgemeester Ahmed Marcouch heeft vanochtend een woning in de Spoorwegstraat opnieuw gesloten, nu voor zes maanden. De politie trof begin juni bij een inval een handelshoeveelheid harddrugs in deze rijtjeswoning op de rand van het Spijkerkwartier en Klarendal in Arnhem-Oost. Het onderzoek van de politie volgde op klachten van omwonenden over de aanloop van drugsgebruikers op dit adres.

De politie heeft bij het posten voor de woning daadwerkelijke handel in drugs aan de deur waargenomen. Ook binnenshuis duiden alle signalen erop dat vanuit deze woning gedeald is en dat dit, gezien de aanloop, ook breed bekend is in de stad. Het is de verantwoordelijkheid van de pandeigenaar om te zorgen dat de woning niet voor deze criminele doeleinden wordt gebruikt.

De sluiting van zes maanden is een herstelmaatregel om de loop uit het pand te halen, de bekendheid in het criminele circuit weg te nemen en al doende de buurt rust en vrijheid terug te geven. Burgemeester Marcouch wijst op de gevaren van drugs dealen vanuit woningen: ‘De toeloop, overlast en het gevaar van een drugspand voor de woonstraat moet stoppen, vandaar de sluiting. Een buurt als deze is juist voor wie in onze stad willen leven, wonen en werken.’

De woning was nog maar twee maanden heropend nadat die op 3 februari voor het eerst werd gesloten, toen na meldingen over schreeuwers en vuur bij controles de kelder een hennepkwekerij bleek te huisvesten. Marcouch: ‘Markant dat binnen zo korte tijd opnieuw de Opiumwet wordt overtreden en de overlast hervat, dit verwijten wij de pandeigenaar extra zwaar en verweten en het rechtvaardigt sluiten voor langere tijd’. 

Melden helpt

De Spoorwegstraat ligt in de Spoorhoek, als deel van het gebied rond de Steenstraat en Hommelseweg. Hier worden met mens en macht alle activiteiten voor ‘schoon, heel en veilig’ met extra inzet uitgevoerd. Daar is een programma voor afgesproken met de bewoners en winkeliers, die onder meer met meldingen behulpzaam zijn. Marcouch: ‘Bravo voor de melders. Onze handhavers en de politie kunnen niet zonder signalen.’  

De woning in de Spoorwegstraat is één van de adressen waar overlastmeldingen van omwonenden hebben geleid tot sluitingen. In 2022 gebeurde dit twintig keer. De meldingen zijn nagetrokken, de panden bezocht, de observaties verzameld en de burgemeester liet de aanzeggingsbrieven aan huis bezorgen. Melden kan bij de politie via 0900 – 8844 en bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000, zie ook www.meldmisdaadanoniem.nl.  

Meer Arnhem nieuws

Maarten