Arnhem kiest: Stop met betalen per afvalzak

Arnhem kiest: Stop met betalen per afvalzak


53,4 procent van de Arnhemse stemmers steunt de voorgelegde vraag van het referendum over het afvalbeleid in Arnhem, die luidt: “Steunt u het voorgenomen besluit om: te stoppen met het betalen per afvalzak (diftar), de ondergrondse containers van het slot te halen en te zorgen dat er weer een normale (60 liter) afvalzak in past?”. 46,6 procent van de stemmers steunt het niet en 0,6 stemde blanco. De uitslag van het referendum wordt aangeboden aan de gemeenteraad zodat zij het kan betrekken bij de besluitvorming. Conform de referendumverordening vindt dat plaats tijdens de eerste raadsvergadering nadat de uitslag van het referendum is bekendgemaakt. Dat is op woensdag 31 maart.

De uitslag van het referendum werd bekendgemaakt tijdens de openbare zitting van het hoofdstembureau. Ook werd de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen vastgesteld. Burgemeester Ahmed Marcouch over de verkiezingen en het referendum: “Het zijn de ruim 1200 vrijwilligers, 75 studenten van Rijnijssel en 74 ondernemers en organisaties met hun locaties die verdienen dat we met een groot vergrootglas naar hen kijken. Want vol overgave en democratisch bewustzijn maakten zij deze stembusgang coronaproof mogelijk. Meer vrijwilligers dan ooit meldden zich aan, rijkelijker dan ooit was de jeugd vertegenwoordigd op de stembureaus. Zij verdienen veel dank en lof voor hun inzet.”

Opkomst referendum 62,6 procent

129.160 Arnhemmers mochten hun stem uitbrengen voor het referendum. De opkomst was 62,6 procent met 80.902 stemmen waarvan 80.063 geldige stemmen. Voor de Tweede Kamerverkiezingen was het aantal kiesgerechtigden 122.535. De opkomst was 73,6 procent met 90234 stemmen waarvan 89751 geldig is.

Meer Arnhem nieuws

Maarten