Aantal schuurinbraken in Gelderland toegenomen met bijna 10%

Aantal schuurinbraken in Gelderland toegenomen met bijna 10%

Inbrekers slaan in 2023 veel vaker hun slag in Gelderlandse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 637 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een toename van 9,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Vooral in Arnhem nam het aantal schuurinbraken dit jaar sterk toe. Het eerste half jaar vonden er 44 meer incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Nijmegen (+17) en Zutphen (+14) waren er flink meer inwoners slachtoffer van een schuurinbraak. 

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, aldus Independer verzekeringsexpert Michel Ypma. 

Woon je in Apeldoorn? Dan is er beter nieuws. Hier was namelijk juist een daling te zien van het aantal inbraken in schuren (-35). 

Kans op schuurinbraak grootst in deze gemeenten

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Gelderland het vaakst mis? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een gemeente op één te staan. In Zutphen gaat het – naar verhouding – het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 19,7 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. Ook inwoners van Putten moeten op hun hoede zijn. De Gelderse top 5 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:

  • Zutphen: 19,7 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Putten: 13,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Ede: 13,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Arnhem: 12,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Zaltbommel: 11,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023 

Meer Arnhem nieuws

Maarten