1 op de 20 bromfietsen in Arnhem kreeg boete voor onverzekerd rijden

1 op de 20 bromfietsen in Arnhem kreeg boete voor onverzekerd rijden

In het Arnhemse verkeer bleken in 2021 dat 1 op de 20 bromfietsen onverzekerd was, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Dit blijkt uit een analyse van Centraal Beheer. Onverzekerd rondrijden kan een forse boete opleveren. Maar bovenal kan het flinke financiële consequenties hebben bij schade of diefstal.

1 op de 20 onverzekerde bromfietsen op de weg is geen wenselijke situatie volgens Bart Boere, senior manager Schade Particulieren bij Centraal Beheer. “Wanneer een bromfiets niet gebruikt wordt, kan de eigenaar deze schorsen. Dan hoef je de bromfiets niet te verzekeren. Als je er wel mee rijdt, dan is een WA-verzekering verplicht, vanwege de schade die je kan veroorzaken bij een ander. Schade kan al snel in de papieren lopen. Vooral bij een letselschade waarbij iemand (blijvend) gewond raakt. Rijden met een verzekering geeft een goed gevoel, want dan weet je dat schade of diefstal goed afgehandeld wordt.”

Handhaving verschilt flink

Centraal Beheer dook in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het blijkt dat er veel bromfietsen onverzekerd rondrijden. Het CJIB schreef in 2021 ruim 35.000 boetes uit voor onverzekerde bromfietsen in Nederland, waaronder ook scooters en snorfietsen vallen. Zo’n boete loopt hoog op: de bromfietseigenaar is er dit jaar minstens 370 euro aan kwijt.

Meeste onverzekerde bromfietsers beboet in Rotterdam

De verschillen tussen gemeenten lopen uiteen als het gaat om beboete onverzekerde bromfietsen. Zo was 1 op de 18 bromfietsrijders in Rotterdam de klos. Op de tweede plek staat Amsterdam, waar 1 op de 19 bromfietsen een boete kreeg voor rijden zonder verzekering. De gemeente met de minste onverzekerde bromfietsrijders is Sint Anthonis met 1 op de 137, gevolgd door West Betuwe met 1 op de 133.

Meer Arnhem nieuws

Maarten